Samen onderweg in een op maat gemaakt traject: ieder met een eigen stip op de horizon.

Ruimtewerk_Nelson_Mandela

Nelson Mandela, boegbeeld van de strijd tegen Apartheid, heeft zijn hele leven gebokst en prees de sport om de mentale weerbaarheid en flexibiliteit die het hem bracht.

Hoe ruimte werkt

Zoals iedereen die wel eens flink in de put heeft gezeten weet, is het erg fijn om daarover je hart te luchten en goede adviezen te ontvangen, maar is het toepassen van die adviezen niet zomaar gedaan. In de put zitten betekent namelijk ook: je zelfvertrouwen even kwijt zijn, niet meer weten hoe je initiatief neemt, hoofd en hart niet kunnen verbinden.

 

Ruimtewerk biedt daarom niet alleen een setting om gehoord te worden en te leren, maar ook om daadwerkelijk in actie te komen, samen met maximaal 11 groepsgenoten.

 

Na een grondige intake en formulering van persoonlijke trainingsdoelen, zullen deelnemers negen tot twaalf weken lang één dag per week aan de slag gaan in de natuur en een dagdeel per week gecoacht worden bij het doorbreken van de ondermijnende patronen die tot het huidige verzuim hebben geleid.

Dit doen we met psycho-educatie, intervisie op cognitief-gedragstherapeutische grondslag en met bokstraining. Met boksen?

 

Inderdaad. Recente rapporten van het RIVM en resultaten van onderzoeksgroepen zoals van Prof. Scherder (VU) liegen er niet om. Zij onderstrepen het belang van de ingrediënten die Ruimtewerk biedt om fysiek en mentaal weerbaar te worden en stress-gerelateerd dysfunctioneren te voorkomen: natuur, lichaamsbeweging en leefstijlfactoren, verbinding maken met anderen, empathie en respect voor de eigen autonomie. Elementen die door hun onderlinge kruisbestuiving en goede afstemming in onze training veel meer bieden dan de som der delen.

 

We kiezen vooraf voor een deelname van 9 of 12 weken, passend bij de ernst van de aanwezige klachten. Flexibiliteit hierin vinden wij belangrijk: we hoeven niet meer maar moeten ook niet minder doen dan nodig is. Als uitbreiding na de afgesproken periode gewenst is, is dit in overleg mogelijk.

 

Een pittig en omvattend programma, maar met genoeg ruimte eromheen om bij toenemende belastbaarheid weer te starten met urenopbouw in eigen werk, of oriëntatie op iets anders.

 

Iets meer weten over het de samenhang tussen leefstijlfactoren en stress? Bekijk onderstaand mini-college van Erik Scherder.